Sinop – komunikacja,noclegi,gastronomia

Hotele o wyższym standardzie

Otel 57, Meydankapi Mah. Kurtulus Cad. 29, kilkadziesiąt metrów na wschód za TC. Ziraat Bankasi, tel.: (368) 261 54 62, faks: (368) 26160 68. W pokojach łazienka, TV Ceny (ze śniadaniem): pokój jednoosobowy-14 USD, dwuosobowy – 20 USD, trzyosobowy – 24 USD.

Otel Gonul, Meydankapi Mh. (Itfaiye Yam) 11, naprzeciwko muzeum, po jego zachodniej stronie, tel.: (368) 261 18 29, faks: (368) 261 44 97. Przyjemny hotel w samym centrum miasta. Czyste, komfortowe pokoje, wyposażone w TV. Ceny (ze śniadaniem): pokój jednoosobowy -14 USD, dwuosobowy – 20 USD, trzyosobowy – 30 USD; w razie zgłoszenia rezygnacji ze śniadania cena spada o 2 USD od osoby.

Hotel Melia & Kasim 2, Gazi Cad 41, obok parku z pomnikiem Ataturka, tuż przy morzu, lei.: (368) 2614210, faks: (368) 2614211. Czasy świetności ten duży hotel dawno już ma za sobą, teraz standard zbliżony jest do 1 i do tego odpowiednio dostosowano ceny. Doba (ze śniadaniem) w pokoju jednoosobowym kosztuje 16 USD, w dwuosobowym – 26 USD, w trzyosobowym – 35 USD.

Gastronomia

Oczywiście najwięcej restauracji i lokant skupiło się przy zatoce, w okolicach Kurtulus Cad., ponieważ jest to jakby zagłębie turystyczne. Znajdziemy tam zarówno tańsze, jak i droższe lokale. O dziwo, brakuje lokant przy głównej ulicy Sakarya – być może nikt by tu nie przychodzi na obiad, mając w perspektywie posiłek nad morzem. Najtańsze lokanty skupiają się w oko licach otogaru

Mis Doner, Ugur Mumcu Meydam, przy rondzie z fontanną nieopodal hotelu Melia & Kasim. Pyszne pide z serem lub mięsem (1,4 USD) i inne dania, w tym niezłe kófte (1,7 USD).

Sukrii Usta Lokantasi, południowa strona Hukjmet Meydani. Duża, tradycyjna lokanta oferująca smaczne jedzenie. Lokantowe porcje średnio po 1,5 USD, potrawy bardziej wykwintne są oczywiście droższe, np. Iskender kebap – 2,5 USD.

Korfez-2 Lokanta ve Pide Salonu, obok hotelu Sarikadir, przy zatoce. Zjemy tu niezłe pide( 1,5 USD), zupę (0,7 USD) lub porcję fasoli (1 USD) czy też któreś z innych lokantowych dań.

Hey Yavrum Hey, przy samej zatoce, na wschód od meczetu Tersane Haci Ómer. Restauracja o oryginalnej atmosferze: zacieniony taras tuż nad wodą. Cena za dwudaniowy posiłek nie powinna przekroczyć 5 USD. Obok parę podobnych restauracji.

Liman Lokantasi (Óz Dlyarbakir Mangan Sofrasi), Kurtulus Cad. 18, vis 5 vis hotelu 57. Kebaby na różne sposoby (średnio po 1,7 USD) oraz smakowite pide (1,5 USD).

Gunbatimi Cafe-Fastfood, Ugur Mumcu Meydam 45, obok Mis Doner. Prócz frytek, hamburgerów i pizzy zjemy również doner kebap. Ceny umiarkowane.

Biuro informacji turystycznej – czynne tylko latem – mieści się w niewielkiej budce przylegającej od wschodniej strony do hotelu Melia & Kasim. O miejscowych i okolicznych atrakcjach dowiedzieć się można również w biurze Sinop Tours przy Kidis Cad., ulicy odchodzącej od Sakarya Cad. na południe (pierwsza w lewo, idąc od strony Hukumet Meydani). Walutę wymienimy w bankach lub pobierzemy z bankomatów przy Sakarya Cad. Ponadto T C Ziraat Bankasi usytuowany jest przy Kurtulus Cad., nieopodal meczetu Tersane Haci Ómer. Pocztę znajdziemy przy Ataturk Cad., blisko ronda z fontanną, przy którym stoi hotel Melia & Kasim. Z dostępu do sieci WWW skorzystamy w kafejkach internetowych skupionych przy Gazi Cad., w Sistem Net, Hit Cafe, Palmie Cafe oraz Dreamshop Internet Cafe (wszędzie ok. 0,7 USD/godz ).

Ważne telefony – policja: (368) 261 59 05, szpital: (368) 261 4510.